Syyspatikka

Syyspatikka jälleen 21.-22.9.2024!

Koko perheen ulkoilutapahtuma Syyspatikka järjestetään 21.-22.9.2024. Merkityt reitit ovat pituudeltaan 4, 5, 8, 13 ja 18km.

Kartan saat maamiesseurantalolta Topenontie 1010, Renko (Ahoinen). Patikointi on ilmaista ja tarjoamme maamiesseurantalolla molempina päivinä hernekeittoa soppatykistä niin kauan kuin sitä riittää ja keralle on myynnissä kahvia ja pientä herkkua. Lisäksi reitillä on mahdollista ostaa mm. kahvia ja muurikkalettua.

Tervetuloa patikoimaan Ahoisten maastoihin.

Syyspatikan historiaa

Vielä vajaa vuosisata sitten maaseudun asiointireissut tehtiin pääosin kävellen ja talvisin hiihtäen. Pitäjien kirkonkyliin johti syrjäkyliltä polkuja, joita pitkin taivallettiin niin kauppareissulle kuin sunnuntaikirkkoon. Karujen harjujen päälle syntyi polku helposti. Taival oli aina lyhyempi kuin silloista kärrytietä pitkin. Syyspatikan reitit kulkevat näitä vanhoja polkuja pitkin. 

Syyspatikka on järjestetty 2007 vuodesta alkaen joka vuosi. Vuodesta 2020 alkaen tapahtuma on ollut kaksipäiväinen.

Reittikuvaukset

Reittejä on viisi eri mittaista (4–17,5 km).

Kivikallion lenkki 3,6 km

Lenkki kulkee koko matkan metsäautoteitä ja sopii huonompijalkaisellekin. Aluksi ohitetaan Ahoisten vanha urheilukenttä, minkä jälkeen vasemmalla puolella näkyy jo upeat kalliot, ja pian sen jälkeen päästään vanhan kuusikon suojaan. Reitin lopulla noustaan Kivikallion päälle, missä on hienoa paljasta kalliota ja kiipeilijöidenkin suosimia isoja siirtolohkareita. 

Löyttysen lenkki 4,6 km

Reitti lähtee ensin Alimmaisten järven yläpuolella olevalle mökkitielle. Pian poiketaan Alimmaisten harjulle nousevalle polulle, ihailemaan hienoa harjumaisemaa. Pidemmistä reiteistä erotaan Löyttysen järven pohjoispuolelle, mistä oikaistaan Kivikallion lenkille. 

Kalattoman lenkki 8 km

Reitti kulkee aluksi Alimmaisten harjulle, mitä jatketaan aina Mustalammin mökkitielle asti. Ylimmäisten tien ylityksen jälkeen käännytään Kenanmutupolulle, joka johtaa kauniin Kalattoman järven rantaan. Tauon jälkeen jatketaan hiekkatietä pitkin peltojen halki kohti Kivikalliota. Jos ylimääräisiä voimia on jäljellä, voit kulkea loppumatkan Kakarin lenkin viitoituksia pitkin Maamiesseurantalolle. Kokonaismatkaksi kertyy tällöin noin 10 km.

Kakarin lenkki 13 km

Kakarin lenkki kulkee aluksi Kalattoman lenkkiä pitkin, kunnes ennen Kalatonta käännytään ensin Mutulanharjulle ja sitten Kakarinharjulle. Kakarinharjulta avautuu joidenkin mielestä koko patikan parhaat näköalat. Esimerkiksi vasemmalle puolelle jäävää Puuronsilmä-nimistä lampea voi vaikka jäädä hetkeksi ihailemaan. Kakarin lampi on nähtävyys sinänsä,  kirkasvetisestä lammesta johdetaan vielä tänäkin päivänä juomavesi usealle Oinaalan kylän talolle. Paluumatka sujuu hiekkateitä pitkin ensin Kalattoman taukopaikalle, mistä tehdään vielä koukkaus upean Kulmakallion päälle. Voit käydä ihailemassa jyrkännettä myös alhaalta päin lähtiessäsi kohti Maamiesseurantaloa. Paluumatka on ohjattu Kivikallion kautta.

Kakari+Hanhilammen lenkki 17,5 km

Hanhilammen lenkki on lisälenkki, joka lähtee Kakarin metsästysmajalta. Aluksi kuljetaan Eräpolkua pitkin Hanhilammentielle, mistä poiketaan pian metsäautoteille. Lenkki kiertää metsiä pitkin Kupparinsuon. Siellä täällä avautuu maisema perisuomalaiseen suomaisemaan. Lenkki palaa Hanhilammentielle, mistä pian poiketaan aivan upean Hanhilammen rantaan. Tässä kohtaa kannattaa hetki viivähtää ihailemassa erämaalammen maisemaa. Reitti lähtee metsiä pitkin kohti Kakarintietä ja yhtyy pian Kakarin lenkkiin.

Yhteistyössä mukana