Reseptejä
Linssikeitto neljälle
Ainekset
1 sipuli
2 rkl öljyä
2 tl currya
1 tl juustokuminaa
1 tl inkivääriä
1 tlk linssejä
2 dl kaura- tai kookoskermaa
2 tlk kuorittuja tomaatteja
2 rkl tomaattisosetta
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
pippuria
1-2 tl sokeria
Tarvikkeet
Perus keittiöjutut + sauvasekoitin
Valmistus
Hienonna sipuli. Kuullota sipulit ja mausteet öljyssä kattilassa. Huuhtele linssit lävikössä.
Lisää kuoritut tomaatit ja linssit kattilaan. Huuhtele tomaattitölkki vedellä (2 dl) ja lisää vesi kattilaan. Lisää myös tomaattisose, suola ja mustapippuri.
Keitä kannen alla 15–20 minuuttia. Lisää kaura- tai kookoskerma loppuvaiheessa.
Nosta kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää sitruunamehu ja sokeri.
Punajuurikakku
Ainekset
4 pientä punajuurta
1 banaani
3 dl sokeria
1 ½ dl rypsiöljyä
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl sormisuolaa
Tarvikkeet
leikkuulauta, veitsi, sauvasekoitin, mitta, kattila, kulho, leivinpaperia, kakkuvuoka
Valmistus
Pese punajuuret ja keitä ne kypsiksi vähässä vedessä. Anna jäähtyä. Kuori kypsät punajuuret ja soseuta ne sauvasekoittimella. Soseuta joukkoon myös banaani. Lisää seokseen öljy ja sokeri. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhot huolellisesti sekoittaen punajuuriseokseen. Lisää sormisuolakiteet sekaan hienontamatta niitä, niin kakkuun jää suolaisia sattumia.
Sivele vuoan reunat öljyllä. Leikkaa leivinpaperista vuoan pohjan muotoinen pala ja aseta se 18-23 senttimetrin vuokaan. Paista kakkua 200 asteessa noin 25 minuuttia.
Suolainen piirakka
Pohja
125 g keijua
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 dl (50 g) juustoa
½ dl kylmää vettä
Täyte
1 tlk (310 g) kypsiä säilykelinssejä esim. Bonduelle
1 punainen paprika
300 g tomaattia
½ (125 g) purjoa
1 pkt (330 g) kasvisproteiinia
1 tl basilikaa
½ tl suolaa
2 dl kaurakermaa
1kananmuna
1 dl juustoraastetta
Pohjan valmistus
Nypi huoneenlämpöinen voi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet taikinaksi. Lisää juustoraaste ja vesi.
Painele taikina ison ø 28 cm:n piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista 200 asteessa uunin alatasolla 10 min.
Täytteen valmistus
Laita linssit siivilään valumaan. Paloittele paprika ja tomaatit. Leikkaa purjo ohuiksi viipaleiksi.
Kuullota paprika ja purjo kevyesti voissa paistinpannulla. Lisää tomaatit, linssit ja kasvisproteiini. Paista kunnes enin neste on höyrystynyt. Mausta basilikalla ja suolalla.
Kaada kasvikset piiraspohjan päälle. Valuta päälle keskenään sekoitettu kerma-munaseos. Ripottele pinnalle juustoraaste.
Kypsennä piirakkaa vielä 20 - 25 min.
Tofupestopasta neljälle
Ainekset
250 g pastaa
1 dl pestokastiketta (puolikas purkki)
200-300 g tofua (paketti)
½ parsakaalia
öljyä paistamiseen
½ lime
Tarvikkeet
leikkuulauta, veitsi, talouspaperia tms. tofun kuivaamiseen, trangia, lettupannu, paistinlasta, pikkulusikka
Valmistus
Kuivaa ja kuutioi tofu. Pilko parsakaali nupuittain. Paista tofukuutiot lettupannulla, kääntele kuutioita. Lisää parsanuput muutamaksi minuutiksi pannulle. Keitä pasta, kaada keitinvesi pois. Sekoita pestokastike kuumaan pastaan. Lisää tofu ja parsakaali.
Purista limen mehua annoksen päälle ja ripottele halutessasi ravintohiivahiutaleita.
Tortillaletut neljälle
Ainekset
1 sipuli
200 g vegejauhis
1 pss mausteseosta (esim. tacomauste)
1 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
tortillalettuja
ravintohiivahiutaleita (1 rkl/ nenä)
tomaattia, kurkkua ja paprikaa
salaattia
öljyä paistamiseen
(samoajat: 1 tlk kikherneitä)
Tarvikkeet
leikkuulauta, veitsi, paistinpannu ja -lasta, kulhoja kasviksille
Valmistus
Kuutioi kasvikset. Silppua sipuli. Paista vegejauhis ja sipuli kevyesti öljyssä pannulla. Lisää pannulle mausteseos ja pavut.
Ravintohiivahiutaleet tuovat juuston makua, niitä voi ripotella letulleen halutessaan.
(samoajat: huuhtele ja kuivaa kikherneet esimerkiksi talouspaperin avulla. Paahda kikherneitä öljyssä pannulla 10-15 minuuttia. Lisää lopuksi suolaa tai hieman tacomausteseosta.)