Reseptejä vaelluksille
Leirissä nuotiopannuilla tehtävää
Naan-leipä
Herkkusuut.com reseptiä mukaillen.
Ainekset per kuusi leipää. 2 dl lämmintä vettä ja 1 tl kuivahiivaa, 5 dl vehnäjauhoja, 1 tl sokeria, 1 tl suolaa, ¼ tl ruokasoodaa, 2 rkl öljyä, 2,5 rkl maustamatonta jogurttia. Paistamiseen öljyä ja voita.
Laita kulhoon lämmin vesi vettä ja kuivahiiva. Sekoita ja anna levätä noin 5 minuuttia
Sekoita toiseen astiaan muut aineet. Lisää lopuksi vesi ja hiiva ja sekoita.
Vaivaa taikinaa kunnes se on tahmean kiinteää ja anna sen nousta lämpimässä.
Jaa taikina kuuteen osaan ja paista tasaisina levyinä öljyssä.
Vinkkejä. Öljyä kätesi, jotta taikina ei tartu niihin. Laita lautaselle jauhoja ja pyörittele taikinapallot jauhossa. Paistamisen jälkeen kuumaan leipään voi laittaa voita ja suolaa päälle. Toimii hyvin riisipohjaisen ruoan kaverina.
Partiohampparit
Sekalaisella retkikunnalla eli pienistä isoihin kaikkia edustettuna 1,5 hampurilaista per hlö on hyvä arvio, jos pieniä on enemmän kuin isoja. Isompien retkeläisten kanssa kannattaa nostaa arvio 2-2,5 per hlö.
Yhteen hampurilaiseen kaksi paahtoleipäsiivua, pihvi, juusto.
Lisukkeet majoneesi, ketsuppi, sinappi, sipuli, salaatti, ananas, ...
Letut
Retkiolosuhteissa valmiiksi sekoitettu lettujauhoseos toimii hyvin.
Quesadillat
Nachoplätter
Retkiruokien lisukkeet
Näkkäri ja meetvursti, juusto, ym. levite kuten vaikkapa mätitahna
Tosi toimiva kombo, josta saa paljon hyvää ravintoa retkiolosuhteissa.
Varaa mukaan kaksi siivua näkkäriä per ruoka per seikkailija ja tarpoja. Päivässä on vähintään neljä ruokaa (aamiainen, lounas, päivällinen, iltapala) eli alkaen kahdeksan siivua per vuorokausi.
Isommille ruokailijoille voi laskea jopa neljällä tai viidellä siivulla olosuhteista riippuen.
Herkut
Pähkinä, suklaa, vauhtikarkki, eväspatukka, myslipatukka, eväskeksi. Runsaasti energiaa ja pitää mielen korkealla.
Määrän arviointiin pohjaksi seitsemän annosta per vuorokausi 24h. Yksi annos on patukka/eväskeksi, 50 g karkkia/suklaata, 40 g pähkinää, yksi suklaapatukka, jne.
Juomat
Kaakao, kahvi, tee. Annospusseissa toimii näppärästi retkiolosuhteissa. Hifistelijät tykkää keittää pannukahvia.
Trangiaruokia
Patapussit
Pussien henkilömäärä toimii aika hyvin seikkailijoilla ja tarpojilla. Isommille syöjille arvioitua henkilömäärää retkiolosuhteissa kannattaa vähentää 1-2 hlö.
Patapussien jatkaminen toimii myös usein hyvin eli esim. makaronipataan tavallista makaronia tai riisipohjaiseen ruokaa riisiä sekaan.
Tonnikala ja nuudelit
Tonnikalaa 2-4 prk per 3-4 hlö vartio
Nuudelipussi (mausteilla) 1 per hlö
Puuro
1 dl per hlö keskimäärin, isoille syöjille retkiolosuhteissa voi kaksinkertaistaa
Suola kannattaa sekoittaa annospussiin
1 dl hiutaleita painaa noin 40 g eli esim. 800 g paketissa on 20 puuroannosta.
Esimerkkiruokalista viikonloppuretkelle pe-su
Pe ilta: partiohampparit ja letut.
La aamupala. Puuro ja näkkileipä.
La lounas. Nuudeli ja tonnikala. Näkkileipä.
La välipala. Näkkileipää, retkiherkkua ja lämmintä juomaa.
La päivällinen. Riisipatapussi ja naan-leipä.
La iltapala. Näkkileipää, lämmintä juomaa ja retkiherkkua.
Su aamupala. Puuro ja näkkileipä.
Su välipala. Näkkäriä, retkiherkkua ja lämmintä juomaa.
Tässä esimerkissä lounas on syödään kotona.