Partio-opas perheille

Olemme keränneet tähän oppaaseen mielestämme tärkeitä asioita, jotka myös vanhempien olisi hyvä tietää. Johtajiin saa myös ottaa rohkeasti yhteyttä, jos jokin asia askarruttaa. Mikään kysymys ei ole turha!

Tämän oppaan lisäksi kannattaa katsoa alkuun ainakin sivut

Iloista partiotaipaletta toivottaen,

Jaakon Samoojien johtajisto

Mitä partio on? Tavoitteet ja toiminta

Partion paikallisyhdistys on lippukunta, jonka sisällä partiolaiset toimivat pienemmissä ryhmissä: ikäkautensa mukaan laumassa, joukkueessa tai vartiossa. Ryhmässä kasvaa vastuuseen ja oppii, että kaikkien ei tarvitse osata kaikkea. Pienryhmässä muodostuu myös hyvä yhteishenki ja lapset ja nuoret saavat tukea vertaisistaan. Toiminnan perusta on viikottaisissa kokoontumisissa eli koloilloissa. Lisäksi on mahdollisuus osallistua monipuolisesti tapahtumiin, retkiin ja leireihin, joita järjestämme ja joihin osallistumme toimintasuunnitelman mukaan. 

Partiotoiminnan tarkoituksena on tukea ihmisen kasvua ottaen huomioon ihmisen kehitysvaiheet ja yksilölliset ominaispiirteet. Partiokasvatuksen tavoitteena on, että lapsi ja nuori oppii toimimaan aktiivisesti ja vastuuntuntoisesti suhteessa omaan itseensä, toisiin ihmisiin, yhteiskuntaan ja ympäristöön. 

Partiolupaus on yhteinen kaikille maailman partiolaisille. Se ei ole vala vaan lupaus, joka velvoittaa meitä pyrkimään joka päivä kohti partioihanteita, parhaan kykymme mukaan. Partiossa uskotaan ihmisen henkilökohtaiseen kehitykseen. Kehitystä tukevat seuraavat periaatteet: toisten hyväksyminen, uuden oppiminen, maailmankatsomuksen avartuminen ja usko korkeimpaan.

Partiotoiminta on vapaaehtoista kansalaistoimintaa. Se on nuorten toimintaa, jossa tarvitaan eri-ikäisiä aikuisia ohjaamassa ja tukemassa lasten ja nuorten kasvua. Toiminta on avointa kaikille. Se on puoluepoliittisesti sitoutumatonta.

Partioliike on kansainvälinen: partiolaisia on miltei kaikissa maailman maissa. Yhteensä meitä on lähes 38 miljoonaa, Suomessa n. 70 000. Lippukuntamme partiopiiri on Hämeen Partiopiiri ry, jossa on noin 10 000 hämäläistä partiolaista. Lippukunnan ohella sekä piiri että Suomen Partiolaiset ry järjestävät partiotapahtumia, joihin lippukuntamme partiolaiset voivat osallistua.

Partiosanastoa

Yleisiä

Lippukunta. Paikallisen partiotoiminnan ydin on lippukunta eli paikallisyhdistys, johon laumat, vartiot ja vaeltajaryhmät kuuluvat. Lippukuntamme nimi on Jaakon Samoojat ja käytämme siitä lyhenettä Jasa. Lippukuntien koko vaihtelee 20:sta 200 jäseneen. 

Johtaja. Yli 15-vuotias partiolainen, joka osallistuu toiminnan järjestämiseen. Synonyymeja olisivat esimerkiksi valmentaja tai ohjaaja muissa harrastuksissa.

Johtajisto.  Kerran kuussa kokoontuva johtajien kokous, joka päättää lippukunnan asioiden järjestämisestä yhdessä hallituksen kanssa.

Kolo. Tila, jossa partiolaiset viikoittain kokoontuvat. Lippukuntamme kolo sijaitsee Rengon seurakuntatalon alakerrassa.

Kuksa. Jäsenrekisteri. Jäsenen yhteystietoja tietoja ja tapahtumailmoittautumisia hoidetaan Kuksa-jäsenrekisterin kautta.

Partioyhteisöt

Taustayhteisö. Lippukunnan toimintaa tukeva yhteistö. Lippukuntamme taustayhteisö on Hämeenlinna-Vanajan seurakunta. 

Aluejärjestö. Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa toimivat lippukunnat kuuluvat Hämeenlinnan alueen partiolaiset ry -nimiseen aluejärjestöön. Aluejärjestöstämme käytetään lyhennettä HAP. Aluejärjestön tehtävänä on tukea lippukuntia mm. organisoimalla alueellisia tapahtumia.

Piiri. Jokainen lippukunta kuuluu partiopiiriin, joita on Suomessa tällä hetkellä kymmnenen. Lippukuntamme piiri on Hämeen Partiopiiri ry, johon kuuluvat lippukunnat Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Pirkanmaan sekä muutama lippukunta Keski-Suomen maakunnasta. Partiopiiristämme käytetään lyhennettä HP.

Keskusjärjestö. Keskusjärjestö on ylin kansallinen organisaatio, jonka jäseniä ovat partiopiirit. Keskusjärjestomme on Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry. Keskusjärjestöstämme käytetään lyhennettä SP. 

Maailmanjärjestöt. Maailmanjärjestöt ovat ylin kansainvälinen organisaatio. Maailmanjärjestöjä on kaksi, yksi tyttöpartiolaisille ja yksi poikapartiolaisille. Tyttöjen maailmanjärjestö on nimeltään Partiotyttöjen Maailmanliitto, WAGGGS (The World Association of Girl Guides and Girl Scouts) ja poikien nimeltään Partiopoikien Maailmanjärjestö, WOSM (World Organisation of the Scout Movement). Kansalliset keskusjärjestöt ovat maailmanjärjestöjen jäseniä. Suomen Partiolaiset ry on sekä WAGGGS:n että WOSM:n jäsen, joten suomalaiset partiolaiset kantavat molempien maailmanjärjestöjen lupausmerkkiä paidassaan.

Sudenpennut eli 7-9 vuotiaat partiolaiset

Sudenpentu. 7-9-vuotias partiolainen

Lauma. 7-9-vuotiaitten partiolaisten ryhmä, jossa on 8-12 sudenpentua. Lauma suorittaa sudenpentuohjelmaa, johon kuuluvat leikit, seikkailut ja tarinat. Laumat osallistuvat retkille, leireille, kisoihin ja muihin tapahtumiin. Laumaan voi kuulua sekä tyttöjä että poikia.

Akela. Sudenpentulauman johtaja.

Ikäkausivastaava. Ikäluokan ryhmien yhteistyöstä vastaava henkilö.

Seikkailijat eli 10-12 vuotiaat partiolaiset

Seikkailija. 10-12-vuotias partiolainen

Joukkue. 10-12-vuotiaiden ryhmä, jossa on 10-15 seikkailijaa. Joukkue kokoontuu kerran viikossa ja suorittaa ohjelmaa, jossa on paljon toimintaa ja retkiä kokousten lisäksi. Joukkueeseen voi kuulua sekä tyttöjä että poikia.

Vartio. Seikkailijajoukkue jakaantuu pienryhmään eli vartioon.

Sampo. Seikkailijajoukkueen johtaja, yli 18-vuotias partiolainen.

Tarpojat, samoajat, vaeltajat ja aikuiset eli yli 13 vuotiaat partiolaiset

Tarpoja. 12-15-vuotias partiolainen.

Tarpojavartio. 12-15-vuotiaiden ryhmä.

Tarpojavartionjohtaja. 15-17-vuotias johtaja, joka vastaa ryhmän toiminnasta aikuisen (luotsin) tuella.

Tarpojaluotsi. Tarpojaikäkauden toiminnasta vastaava aikuinen.

Samoaja. 15-17-vuotias partiolainen.

Samoajavartio. 15-17-vuotiaiden ryhmä.

Samoajavartionjohtaja. 15-17-vuotias vertaisjohtaja, joka vastaa ryhmän toiminnasta aikuisen tuella.

Samoajaluotsi. Samoajaikäkauden toiminnasta vastaava aikuinen.

Vaeltaja. 18-22-vuotias partiolainen.

Vaeltajavartio. 18-22-vuotiaiden ryhmä.

Vaeltajavartionjohtaja. 18-12-vuotias vertaisjohtaja, joka suunnittelee ja johtaa vartion toimintaa.

Vaeltajaluotsi. Vaeltajaikäkauden aikuinen tuki.

Aikuinen. Partio-ohjelmassa aikuisella tarkoitetaan yli 22-vuotiasta.

Varusteet

Tärkeimmät varusteet

Lisäksi joka lippukunnalla eli paikallisella partiojärjestöllä on oma huivinsa. Partiohuivi on tärkein osa partiolaisten asustusta. Huivia pidät kaulassasi silloin, kun olet partiossa.

Partiossa ollaan paljon ulkona oikeastaan säästä riippumatta. Hyvät kengät ja vaatteet ovat säänmukaiset eli kesällä kevyemmät ja muina vuodenaikoina lämpimät ja tarvittaessa vedenpitävät.

Retkeilyvarusteita tarvitset aluksi suhteellisen vähän eikä kaikkea myöskään tarvitse ostaa, vaan voit lainata tai vuokrata niitä. Retkillä tärkeimpiä varusteita ovat kenkien ja vaatteiden lisäksi makuupussi ja -alusta, reppu tai rinkka ja retkeilyyn soveltuvat ruokailuvälineet.

Retkeilyvarusteet jokainen voi lapsen kasvaessa hankkia parhaaksi katsomallaan tavalla. Lapsilla ei tarvitse olla uusinta untuvamakuupussia ja hienointa rinkkamallia, vaan aivan perusvarusteilla pärjää hyvin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ehjät ja toimivat varusteet tekevät retkeilystä mukavaa.

Tärkeimmät varusteet partiossa ovat ulkovaatteet, erityisesti hyvät kengät, ja partiohuivi, jonka saat muutaman koloillan jälkeen. Retkillä ja leireillä varusteita ja vaatteita tarvitaan hieman enemmän aina ohjelman mukaan. Mallivarustelistan löydät kotisivuiltamme. Myös lainavarusteita voi tiedustella. Esimerkiksi seurakunnalta löytyy lainattavaksi rinkkaa ja makuupussia.

Vuoden 2016 Yhteisvastuukeräysvaroilla on Hämeenlinna-Vanajan seurakunnalle hankittu lasten ja nuorten retkeilyn mahdollistavaa välineistöä. Meiltä löytyy 2 rinkkaa, 3 makuupussia + makuupussilakanat ja lisäksi meiltä löytyy 3 makuualustaa. Nämä välineet ovat lainattavissa esimerkiksi partioryhmien retkille. Retkeilyvälineet on suunnattu ensisijaisesti lasten ja nuorten käyttöön, joten ne ovat myös kooltaan nuoren/pienikokoisen aikuisen käyttöön sopivia. 

Vinkkejä pakkaamiseen löydät Varustelista-sivulta.

Aikuiset partiossa ja lippukunnan pestit

Aikuisen partioharrastus

Partio on harrastus myös johtajille ja teemme vapaaehtoistyötä Suomen suurimmassa nuorisojärjestössä. Meillä jokaisella on lisäksi omat koulumme, opiskelumme ja tyômme, ja näin ollen jokaisella on vain rajattu aika, minkä voi käyttää partiotoimintaan. Olemme toki luvanneet hoitaa oman tehtävämme niin hyvin kuin pystymme ja olemme sitoutuneita tehtäviimme, mutta jokainen partiojohtaja ei ole nuorisotyön ammattilainen. Koulutamme kuitenkin itseämme vapaaehtoistehtäviimme piirin ja lippukunnan järjestämillä viikonloppu- ja iltakursseilla.  Rakentava palaute auttaa meitä mukavan harrastuksen järjestämisessä, joten ota rohkeasti yhteyttä!

Lippukunnan toiminnasta vastaa ensikädessä lippukunnanjohtaja. Leireillä vastuussa ovat myös leirijohtajat, retkillä myös pienryhmien johtajat eli lauman-, joukkueen- ja vartionjohtajat. Turvallisuudesta huolehtimiseksi johtajamme ovat käyneet ensiapukurssit.

Pestit

Lippukunnanjohtaja. Paikallisyhdistyksen puheenjohtaja.

Apulaislippukunnanjohtaja. Varapuheenjohtaja ja lippukunnanjohtajan tuki.

Rahastonhoitaja. Vastaa lippukunnan rahoista ja taloudesta.

Sihteeri. Huolehtii lippukunnan postista ja toimii johtajiston kokouksissa sihteerinä.

Ohjelmajohtaja. Huolehtii partio-ohjelman toteutumisesta lippukunnassa.

Pestijohtaja. Huolehtii vapaaehtoisten osaamisesta ja jaksamisesta.

Jäsenrekisterivastaava. Pitää lippukunnan jäsenrekisterin ajan tasalla

Viikottaiset kokoontumiset eli koloillat

Viikoittaisia partiokokoontumisia kutsumme useimmiten koloilloiksi. Niiden ohjelmaan kuuluu yleensä hieman leikkiä (sisällä tai ulkona), jonkin uuden asian opettelemista ja lopuksi rahoittumishetki. Uusia asioita opitaan usein jaksoissa, jolloin samaa asiaa käsitellään useammilla peräkkäisillä kerroilla. Toivomme säännöllistä osallistumista koloiltoihin. Ilmoitattehan lapsen omalle johtajalle, jos lapsenne on estynyt tulemaan paikalle. Saavuttehan paikalle ajoissa. Silloin tällöin kokous pidetään jossain muualla, kuin omalla kolollamme. Jos tällöin kokoontuminen ei ole kololla, ilmoitamme siitä etukäteen. Samoin pidemmälle ulottuvista retkistä ilmoitamme etukäteen.

Yksi partioliikkeen perusideoista on ulkoilmaelämä. Ulkona ollaan satoi tai paistoi, joten kunnolliset ulkoiluvaatteet täytyy olla mukana. Eli myös sadevaatteet, toppatakit ja -housut, pipot, tumput ja kaulaliinat mukaan, kelin mukaan. Myös syksyn ja kevään kokouksiin lähdettäessä on vanhempien syytä katsoa, missä varusteissa pikkupartiolaiset kololle suuntaavat. 

Partioharrastus on jokaiselle vapaaehtoista, eikä kenenkään ole pakko osallistua, jollei halua. Partioon tultuaan on kuitenkin kaikkien pelattava samojen, johtajien antamien sääntöjen mukaan. Hartauksiin ja muuhun uskontoon liittyvään toimintaan osallistumisesta voidaan sopia ryhmän johtajan kanssa erikseen.

Partioasun käyttö eli ns. "viralliset" ja juhlatilaisuudet

Partiolaisen tunnistaa huivista ja sitä tulisikin käyttää aina, kun ollaan partiotoiminnassa.

Lippukunnallamme on muutamia tapahtumia vuodessa (esim. paraati keväisin, itsenäisyyspäivän soihtukulkue sekä joulujuhla), joissa pukukoodi on partioasu eli tuttavallisemmin "viralliset". Halutessaan partiopaitaa voi käyttää muulloinkin. Partiopaitaa, -vyötä, perusmerkkejä ja päähineitä myydään Scandinavian outdoorissa ja järjestämme niistä yhteistilauksia yleensä kerran vuodessa syksyisin. Partioasun hankkiminen ei ole välttämätöntä vaikka se osa harrastusta onkin.

Ohjeet partiopaidan merkkien ompelusta ja sen kanssa käytettävistä vaatteista ja asusteista löydät Partioasu-sivulta.

Tiedottaminen ja viestintä

Tiedotamme lippukunnan yhteisistä tapahtumista sähköpostiviestein sekä kotisivuillamme. Lisäksi viikkotoimintaryhmillä on omat WhatsApp-ryhmät aktiivisessa käytössä. Mikäli et käytä Whatsapp-sovellusta, olethan yhteydessä viikkotoimintaryhmän johtajaan viestien perilletulon varmistamiseksi.

Tapahtumista ja leireistä tiedotetaan kotisivuilla, paperilla, Kuksa-jäsenrekisterin kautta lähetettävillä sähköposteilla ja Whatsapp-ryhmissä. On erittäin tärkeää, että vanhemmat saavat tiedotteet ja myös lukevat ne. Vanhemmat myös huolehtivat, että tiedotteiden mahdolliset palautusosat palautetaan heti seuraavassa kokouksessa.

Leirit ja retket

Leirit ja retket ovat osa lippukuntamme arkea koloiltojen ohella. Lippukunnassa järjestetään yhdessä yksi viikonloppuleiri syksyllä ja yksi keväällä. Lisäksi järjestämme kesäisin pidemmän kesäleirin tai osallistumme isommille leireille.

Leireille ja retkille ilmoittaudutaan Kuksan kautta sähköisesti. Leirimainoksessa on ilmoitettu viimeinen ilmoittautumispäivämäärä, johon asti ilmoittautuminen on mahdollista. Tämän jälkeen voi omalta tai leirinjohtajalta kysyä viime hetken ilmoittautumismahdollisuutta. Ilmoittautuminen on sitova tapahtumien osallistumis- ja peruutussäänntöjen mukaisesti. Ennen viimeistä ilmoittautumispäivää voi osallistumisen perua kuluitta. Sairaustapauksissa leirimaksun voi saada takaisin lääkärintodistusta vastaan. Yhteisten leirien leirikirjeet laitetaan pääsääntöisesti myös lippukunnan nettisivuille.

Allergiat ja ruokavaliot

Ilmoittautumisen yhteydessä kysytään myös allergioista ja ruokavalioista. Niiden kertominen mahdollisimman tarkkaan ei ole liioittelua, vaan helpottaa ruoan valmistusta ja auttaa järjestämään lapsellesi turvallisen leirin tai retken. Laktoosi-intolerantikon on syytä kertoa, mikäli hän ei voi käyttää vähälaktoosisia tuotteita (hyla, into ym.). Erittäin vaikeissa ruokavalioissa (maitoallergia, vilja-allergia ym.) pyydämme toimittamaan tarkan, eritellyn listan ja mahdollisesti vanhemmilta hieman apua ruokalistan suunnittelussa (ehkä toimittamaan omat leivät tms. ). Vaikeissa ruoka-aineallergioiden kohdalla myös lista soveltuvista tuotteista auttaa ostoslistan suunnittelussa. 

Leirimaksujen maksaminen

Leirimaksut lähetetään sähköpostilla ilmoittautuneille tai alaikäisen osallistujan ilmoittaneelle huoltajalle.

Leirille valmistautuminen

Lapsi voi valmistautua leirille jo kotona yhdessä vanhemman kanssa. Erityisesti nuorimpien sudenpentujen kanssa yhdessä kotona on hyvä jutella ja harjoitella säänmukaista pukeutumista, tiskaamista (jokainen tiskaa itse omat astiansa), peseytymistä ja puhtaiden alusvaatteiden vaihtamista. Myös rinkka pakataan yhdessä vanhemman kanssa. Kun lapsi on mukana pakkaamassa, lapsi itse tietää, mitä tavaroita on mukana ja vanhempi tietää, että kaikki tarpeellinen on mukana. Ennen leiriä kotona on myös syytä nimikoida mukaan tulevat tavarat ja vaatteet. Leirikirjeen varustelistaa on syytä noudattaa ja vinkkejä löytää myös mallivarustelistasta. Jonkin tavaran puuttuessa on parasta tiedustella sen tärkeyttä johtajalta.

Varainhankinta

Lippukunnan toimintaan kuluva raha saadaan osin taustayhteisön tuesta, mutta teemme myös paljon omaa varainhankintaa, mikä mahdollistaa monipuolista toimintaa kohtuullisin osallistumismaksuin.

Joulukampanja

Kaikkia jäseniä koskeva vuosittainen varainhankintatempaus on marras-joulukuun myyntiurakka, jolloin kauppaamme mm. Suomen Partiolaiset ry:n valmistuttamia partiolaisten adventtikalentereita. Osan tuotosta saa Suomen Partiolaiset ry ja osan lippukunta. 

Partiolaisten tuotteilla on hyvä imagoarvo, joten niitä on melko helppoa myydä. Pienen partiolaisen myyntityötä helpottaa päällä oleva partioasu. Lapset ohjeistetaan myyntityöhön hyvin, mutta vanhempien apu ja tuki on tärkeää.

Syyspatikka ja Äitien ja Isänpäivän juhlalounaat

Syyspatikka ja äitien ja isänpäivänä järjestettävät juhlalounaat ovat perinteistä jasalaista toimintaa ja hyvää varainhankintaa. Nämä hoidetaan pitkälti johtajiston eli yli 15-vuotiaiden jäsentemme voimin, mutta muistathan mainostaa niitä tutuille. Innokkaat vanhemmat ja nuoremmatkin jäsenemme toivotamme myös mieluusti mukaan talkoilemaan.